Kisah seorang anak didalam rahim yang digugurkan.


Bulan 1: Ibu, panjang adik cuma 2cm, tapi adik sudah ada dalam badan ibu. adik sayang ibu, bunyi degupan jantung ibu menjadi musik terindah yang menemani adik disini..

Bulan 2: Bu, adik dah boleh merasa jari- jemari, disini terasa hangat bu, nanti kalau adik dah keluar, ibu janji nanti kita main sama- sama ye..

Bulan 3: Ibu, biarpun adik belum tahu jenis jantina adik, tapi apapun, adik harap ibu dan ayah bahagia apabila adik dilahirkan, jangan menangis ya bu, kalau ibu menangis, adik juga ikut menangis..

Bulan 4: Buuu, rambut adik dah mula tumbuh, adik dah boleh menggerakan kepala ke kiri dan ke kenan..

Bulan 5: Bu, tadi jumpa doktor ye, doktor cakap apa? apa benda D&E tu bu? adik takkan diapa- apakan ye bu?..

Bulan 6: Ibu jumpa doktor tu lagi ye bu? Bu, tolong gitahu doktor tu adik di sini sihat- sihat je! tapi kenapa doktor tu masukkan benda tajam? benda tu mula memotong rambut adik, bu tolong adik! adik takut bu, benda tajam tu pula mula memotong kaki adik. sakit buuuuu, walaupun adik dah tiada kaki, adik masih ada tangan yang boleh memeluk ibu, Bu, kenapa benda tajam tu memotong tangan adik pula bu? ibu tolong adik, adik janji adik takkan nakal- nakal dengan ibu. Tapi biarpun adik sudah tiada tangan dengan kaki, adik masih ada mata dan telinga untuk melihat senyuman ibu, mendengar suara ibu, tapi... benda tu sekarang sudah mula memotong dan memutuskan leher adik. ibu maaf bu... berilah adik kesempatan hidup, adik sayang ibu. adik teringin memeluk ibu..

Bulan 7: Bu, adik disini sihat- sihat je. adik dah berjumpa dengan Tuhan di Syurga, Tuhan telah mengembalikan semua organ tubuh adik yang dipotong oleh benda tajam tu. Tuhan telah menyuruh bidadari menjaga, memeluk. memegang tangan, menggendong adik dengan lembut. dan lalu Tuhan membisikan memberi tahu apa itu D&E.

kenapa ibu tetap melakukannya...? kenapa ibu tak pernah nak bermain dengan adik....? apa salah adik bu...?  ibu bertaubat ye, semoga Tuhan menempatkan ibu disini, nanti kita main- main disini, dan jangan lupa. ajak ayah juga ye bu.. :)

baby-comel-muahh-muahhh.jpg (245×201)

* Terlalu cepatkah seorang bayi yang belum sempat dilahirkan ke dunia ini mendapat perlakuan sekeji itu daripada ibu bapa kandungnya, Allahurabbi.. sedihkan bila membaca situasi ini? buat renungan kita semua bersama- sama. Assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment

Followers